Fource Logistics

Fource in 2021 is een centraal distributiecentrum (CDC) in Berkel en Rodenrijs. De automaterialen leverancier heeft eind 2021 het pand in gebruik  genomen en zal haar activiteiten van de distributiecentra in Amsterdam, Hoevelaken, Schiedam en Venlo vanaf dat moment gefaseerd overzetten naar het CDC. Het distributiecentrum omvat ruim 50.000 m2, waarvan 2.400 m2 kantoor en 49.000 m2 magazijnruimte. Het nieuwe distributiecentrum heeft als bijnaam ‘The Bridge’, dat verwijst naar de eyecatcher van dit ontwerp, de centrale entree op de eerste verdieping.

Het Project
In opdracht van Heembouw verzorgde wij het ontwerp en de realisatie van de laag temperatuur klimaatinstallatie, bestaande uit twee lucht/water warmtepompen met vloerverwarming (en koeling) als afgiftesysteem. Zowel hal als kantoor zijn voorzien van tochtvrije balansventilatie met warmteterugwinning; in ruimten met wisselende bezetting, zoals kantine en spreekruimten, is deze CO2 gestuurd, alsmede het gebouwbeheerssysteem. LKQ Fource is ontworpen door Heembouw Architecten. Het DC wordt aangestuurd met een nieuw warehouse managementsysteem. Dit zorgt ervoor dat Fource de dienstverlening richting haar netwerk naar een nog hoger level kan brengen. Het geheel sluit aan bij de missie van Fource; partner voor nu en in de toekomst, voor zowel klant als medewerkers.

Fource
Fource is de one-stop-shop voor autobedrijven. Naast automaterialen, gereedschap, olie, banden en werkplaatsbenodigdheden levert Fource diensten als opleidingen, technische data en marketing ondersteuning. In Nederland gebeurde dit vanuit vier verschillende locaties, en nu vanuit dit centrale nieuwe distributiecentrum met kantoor van ruim 50.000 m2. De 50.000 m2 tellende hal is volledig voorzien van vloerverwarming. De hal is installatietechnisch in 2-en gedeeld om dit apart van elkaar te kunnen regelen. Dit met het oog op de toekomst wanneer de hal eventueel in 2-en wordt gesplitst.

Technische installaties
Wij hebben het kantoor en het magazijn voorzien van een klimaatinstallatie en luchtbehandelingsinstallatie, aangestuurd door de regelinstallatie.

Bij het ontwerp en de realisatie is gekozen voor een laag temperatuur installatie welke wordt opgewekt door twee lucht/water warmtepompen.

De kantoren zijn voorzien van inductieunits welke geïntegreerd zijn in het systeemplafond, deze zijn zowel geschikt voor koeling als verwarming en worden gestuurd door 6-weg kleppen. De vergaderruimtes hebben allemaal een eigen thermostaat en zijn zo onafhankelijk van elkaar te regelen. In de centrale entree en kantine op de 1ste verdieping zijn ventilatorconvectoren gemonteerd die doormiddel van een change-over systeem warme of koude lucht de ruimte in blaast, tevens is de hele kantoorvloer voorzien van vloerverwarming. De bedrijfshal is volledig voorzien van vloerverwarming.

Voor de ventilatie maken we gebruik van een LBK van 14000m3/h met warmtewiel welke gepositioneerd staat op het dak. d.m.v. en CO2 regeling in de vergaderruimtes en constant volume regelaars in de centrale ruimtes wordt het kantoor van verse lucht voorzien. De verwarming/koeling wordt opgewekt door 2 warmtepompen van CIAT, één met een CV vermogen van 325KW  en één omkeerbaar met een koelvermogen van 310KW en en CV vermogen van 200KW. Voor heel koude periodes zijn er aanvullend 2 E-ketels opgesteld, elk met een vermogen van 260KW.

Het project is uitgewerkt in een BIM model. Tijdens de voorbereidingsfase voegen verschillende partijen (van architect tot aannemer en installateur) hun eigen aspecten als informatie toe aan het model. Tijdens dit proces worden eventuele clashes zichtbaar, waardoor deze direct opgelost kunnen worden. Alle informatie samen vormen een compleet 3D-model. Het voordeel van deze werkwijze, is dat eventuele clashes al in de voorbereiding kunnen worden gesignaleerd en worden opgelost, waardoor de uitvoering soepeler verloopt.

Gerealiseerde installaties

  • Warmte / koude opwekking 
  • Warmte en koude afgifte 
  • Mechanische ventilatie
  • Regelinstallatie