Mariëngaerde

Een prachtig gebouw met een rijke historie". Het oudste deel van het gebouw werd opgericht als eerste priesteropleiding in de noordelijke Nederlanden en stamt uit 1821. Toen in 1967 de priesteropleiding sloot kreeg het complex een nieuwe functie als woon-zorgcomplex.


Het Project
Met deze grote renovatie/verbouwing begint in mei 2019 Mariëngaerde aan nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis. Er worden 107 huurappartementen gerealiseerd waarbij de historische gevels en waardevolle elementen van het interieur zo veel mogelijk behouden blijven of in ere worden hersteld. De modern ingerichte woningen varieren van oppervlakte van ca. 30 m2 tot 116 m2. De oplevering van het project is in week 29-2020 en de eerste woningen zijn al opgeleverd en bewoond sinds juni 2020. 

Projectmanagement        : ABC Nova 
Bouwkundig aannemer  : Horsman & Co. Lisse B.V.
Adviseur                            : J. van Toorenburg 
Architect                           : Van Egmond Architecten 
Totaal installateur           : Vink Installatie Groep  

Marius "historisch wonen" 
Marius in Warmond biedt tal van voorzieningen waar je gebruik van kunt maken als bewoner. In de kapel komt de algemene bewonersruimte, met lounges, flexibele werkplekken en andere ruimtes kunnen gebruikt worden om met vrienden te eten of te vergaderen. Daarnaast is er een fitness en een (honden)wasruimte. Kortom, veel voorzieningen dichtbij huis die wonen in Marius extra plezierig en gemakkelijk maken.
    
(Bron: www.hureninmarius.nl/fotos/)

Over de 3 verdiepingen zijn verschillende type woningen beschikbaar: van maisonnettes en appartementen tot studio’s, en dat binnen 15 - 30 minuten van Amsterdam, Den Haag en Leiden. Het prachtige, monumentale gebouw met een fenomenale oprijlaan in een groene omgeving, met een fraaie klokkentoren en een kapel met een mozaïekvloer uit 1920, maakt dat Marius een bijzondere plek is om te wonen. Aangezien de woningen volledig gerenoveerd worden met keuken met alle apparatuur, monderne badkamer, afgewerkte wanden, een mooie vloer, raamverduistering en basisverlichting, kunnen bewoners direct in de nieuwe woning trekken. Kijk voor meer informatie op www.hureninmarius.nl.

Technische installaties
Als totaal installateur heeft de Vink installatiegroep alle installaties in het historische complex aangelegd.

Alle appartementen zijn voorzien van een compleet nieuwe sanitaire installatie met een moderne keuken en stijlvolle badkamer. Het hele complex is voorzien van nieuwe drinkwaterleidingen en een tal van heet tapwater ringleidingen welke door middel van 2 boilervaten van elk 1600 liter worden voorzien van voldoende warm water.

Voor de verwarming is deels gebruik gemaakt van bestaande radiatoren, waar nodig zijn nieuwe radiatoren geplaats. Om te zorgen voor een goede werking zijn alle radiatoren voorzien van nieuwe moderne thermostaatkranen. Om de warmte te distribueren is er een nieuwe technische ruimte gerealiseerd met verschillende weersafhankelijk geregelde pompgroepen. Ook de ventilatie voorziening is compleet vernieuwd, elke woning is voorzien van een eigen ventilatie box met een energiezuinige gelijkstroommotor.

De elektrotechnische installatie is eveneens helemaal nieuw, er is een complete nieuwe infrastructuur aangelegde eindigend in elke woning met een eigen groepenkast. De centrale verlichting is overal uitgevoerd als energiezuinige Ledverlichting. Ook toegangscontrole, intercom en beveiligingscamera’s maken deel uit van de aangelegde installaties.

Om het complex te beschermen is, waar nodig, de bliksem afleiding hersteld of vervangen en zijn 3 trappenhuizen voorzien van een droge blusleiding. Om deze te voorzien van voldoende bluswater zijn er 2 bluswater putten geboord.

Het complex heeft een grote historie en delen zijn in verschillende periodes gebouwd met als gevolg dat bijna geen woning of constructie hetzelfde is. Veel installatie onderdelen moesten per woning in de bouw worden uitgedacht. Dit deed een groot beroep op het vakmanschap, de inventiviteit en de creativiteit van onze monteurs. Dat we er in zijn geslaagd om dit bijzondere project succesvol te realiseren is voor een groot deel te danken aan onze vakmensen.