Zuidzicht Flora Holland

Onze klant Royal FloraHolland bouwt aan een aantrekkelijke, gezonde en veilige werkomgeving voor haar medewerkers zodat zij efficiënt kunnen samenwerken met leden en klanten. Zij verbouwen de kantoren in Aalsmeer om naar kwalitatief hoogwaardige werkplekken, ontmoetingsruimtes én up-to-date voorzieningen. 

"Alles wordt nieuw aangelegd of vernieuwd"

Royal FloraHolland heeft expliciete duurzaamheidsambities geformuleerd. Eén daarvan is dat we medewerkers, kwekers en klanten een duurzame en gezonde werkomgeving bieden. Met de bouw van de nieuwe kantoren volgens de richtlijnen van BREEAM (een integraal duurzaamheidskenmerk) maken we deze ambitie concreet. Dit ziet u onder andere terug in het gebruik van zonnepanelen, luifels, zonwering, energiezuinige verlichting, groene beplanting en gebruik van gerecycled materialen.


Het Project
Floradôme, het nieuwe kantoorgebouw van Royal FloraHolland, is op 2 maart 2021 officieel in gebruik genomen. Het oorspronkelijke kantoor Zuidzicht in Aalsmeer is gerenoveerd en met een cirkelvormige uitbouw getransformeerd tot een nieuw kantoor van 5.100 m2. Het nieuwe duurzame en ‘groene’ gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is flexibel in te delen en wordt optimaal geventileerd met buitenlucht. 

Opdrachtgever : Royal Flora Holland
Project Architect : Paul de Ruiter Architects
Adviseur Constructie : Royal Haskoning DHV
E/W Installaties : Vink Installatie Groep BV
Aannemer : BAM Bouw en Techniek
Projectmanagement : Royal Haskoning DHV
Interieur  : Zwartwoud BV
Landschapsarchitect : Donker Groep 
Fotografie : Ossip van Duivenbode


Circulair gebouw waarin gezondheid van de gebruikers centraal staat
In lijn met het duurzaamheidsbeleid van Royal FloraHolland staat circulariteit en gezondheid centraal in het ontwerp en gebruik van het gebouw. CFO Royal FloraHolland, David van Mechelen: “In plaats van het oude gebouw te slopen, hebben we ervoor gekozen om het te renoveren en aan te bouwen. Door het skelet en schil van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 in het geheel te hergebruiken, bespaarden we 62% C02 ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Dit staat gelijk aan 1.300 ton C02.”

Zero waste was het motto en waar mogelijk is gekozen voor circulair materiaal zoals biolaminaat, PET-vilt, circulair tapijt en isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken. Ook materialen van Royal FloraHolland zijn hergebruikt: bloemenfusten, oude legborden en profielen van stapelwagens.

Door de toepassing van diverse duurzame oplossingen zoals zonnepanelen op het dak wordt de footprint van het gebouw verder beperkt. Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects: “Naast duurzaamheid in technische zin, stond ook het geluk, de gezondheid en het welzijn van de gebruikers centraal bij het ontwerp van Floradôme. Het atrium en de buitengevel bestaan volledig uit hoogwaardig geïsoleerd glas waardoor de medewerkers kunnen profiteren van daglicht. De 1,5 meter diepe luifels zorgen voor minder warmte van de zon  en geven tegelijkertijd ruimte voor beplanting waardoor men kan genieten van het groene uitzicht. Daarnaast wordt het gebouw optimaal geventileerd wat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.”

Technische installaties
Vink realiseerde als totaalinstallateur de complete installaties van het project, beginnend bij het demonteren van de installaties van het bestaande pand tot aan de toegangscontrole installatie. 

Het project is uitgewerkt in een BIM model. Tijdens de voorbereidingsfase voegen verschillende partijen (van architect tot aannemer en installateur) hun eigen aspecten als informatie toe aan het model. Tijdens dit proces worden eventuele clashes zichtbaar, waardoor deze direct opgelost kunnen worden. Alle informatie samen vormen een compleet 3D-model. Het voordeel van deze werkwijze, is dat eventuele clashes al in de voorbereiding kunnen worden gesignaleerd en worden opgelost, waardoor de uitvoering soepeler verloopt.

Gerealiseerde installaties

 • Hemelwaterafvoeren
 • Vuilwaterafvoeren
 • Tapwater installatie
 • Sanitaire toestellen
 • Warmte / koude opwekking 
 • Warmte en koude afgifte 
 • Mechanische ventilatie
 • Elektrotechnische installatie
 • Beveiligings installatie
  • Brandmeldinstallatie
  • Inbraakinstallatie
 • Verlichting installatie
 • Toegangscontrole
 • Datanetwerk
 • PV installatie
 • Regelinstallatie